Category

Blog

Tips Sticker : Tempah Sticker / Buat Sticker ‘Design Sendiri’

By | Blog | No Comments

Tidak semua gambar boleh print menjadi sticker, terutama gambar yg diedit di smartphone. Jika gambar itu tidak sesuai, tetapi pihak printing tetap ambil tempahan tersebut, cetakan sticker anda mungkin ‘pecah’, ‘tertarik’, tulisan tidak jelas dan lain-lain.

Kebiasaannya pihak printing lebih suka anda hantar file Adobe Illustrator berbanding file-file design jenis lain untuk print sticker. Dengan ini, design boleh diedit untuk tujuan sesuaikan dengan software mesin print dan mesin pemotong. Jika skala design dibesarkan, hasil print tidak ‘pecah’ sebab adanya fungsi ‘vector’. Vector tidak ada dalam software Adobe Photoshop, tetapi ada dalam software Adobe Illustrator.

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503ย @ย https://stickercool.com/whatsapp
Fb :ย Sticker Cool – Tempah Sticker Onlineย @stickercooldotcom ๐Ÿ˜Š ig : @stickercool ๐Ÿ˜Š www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Saiz Sticker – Siri 2

By | Blog | No Comments

Saiz Sticker
Siri 2

Kenapa saiz sticker merupakan perkara utama perlu dikenalpasti?
Selain kita bimbang sticker yang dah siap lebih besar dari ruang hendak ditampal sticker, saiz sticker juga antara perkara yang menentukan harga sticker.

Cara yang ideal untuk menentukan saiz sticker yg nak ditempah adalah dengan memotong kertas (anggap kertas yg dipotong itu sebagai sticker). Acukan pada ruang yang nak tampal, adjust sampai puas hati. Bentangkan kertas yg dah dipotong dan ukur dengan pembaris.

Cara menulis ukuran, boleh rujuk gambar di bawah. Ukuran dalam sentimeter ya, bukan inci, kaki mahupun kilometer ๐Ÿ˜

Yang paling penting saiz sticker lebih kecil dari ruang yang hendak ditampal sticker. Jadi sama ada nak besar mana atau kecil mana, tuan puan yg nak tempah sticker yang tentukan dengan memberi ukuran dalam sentimeter.

Jika perkataan yang hendak dicetak dan elemen design terlalu banyak untuk saiz tersebut, barulah adjustment terhadap perkataan yg nak dicetak atau design dibincangkan.

Berhati-hati cara mengukur, sebab ikut pengalaman kami ada pelanggan memang tidak tahu pun cara meletakkan pembaris dengan betul. Contohnya ada yang meletakkan pembaris bermula dengan angka 1 bukan 0 pada ruang yang hendak diukur. Kalau ada masalah asas seperti ini, dapatkan bantuan orang lain untuk memantau atau menolong mengukur. ๐Ÿ˜Š

… bersambung

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503ย @ย https://stickercool.com/whatsapp
Fb :ย Sticker Cool – Tempah Sticker Onlineย @stickercooldotcom ๐Ÿ˜Š ig : @stickercool ๐Ÿ˜Š www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Siri 1 :ย https://stickercool.com/saiz-sticker-siri-1/

Saiz Sticker – Siri 1

By | Blog | No Comments

Saiz Sticker
Siri 1

Antara perkara yg perlu dikenal pasti sebelum tempahan boleh dibuat ialah..

Berapa besar (saiz) sticker yg nak ditempah. Kalau boleh walk in ke kedai untuk tempah sticker, bolehlah bawa bekas atau barang yg hendak ditampal sticker. Mudah berunding dengan pihak kedai.

Bagaimana kalau nak tempah secara online?
Gunakan pembaris untuk ukur sticker yg nak ditempah.
Bukan ukur bekas, botol, beg kertas yang nak ditampal sticker.

Elak beritahu saiz sticker yg nak ditempah tu dengan beri teka teki seperti saiz sticker botol kicap, bekas taufu fa, balang kuih raya dll. Perjalanan ceritanya jadi panjang, berbelit-berbelit, emosi dan tragedi pun boleh jadi ๐Ÿ˜‚. Paling tragis dapat sticker lebih besar dari ruang nak tampal.

Kasihan.. menunggu dengan penuh harapan, dapat sticker tak boleh guna. Jadi gunalah nasihat kasih sayang dari kami ini ๐Ÿ˜

… bersambung

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503ย @ย https://stickercool.com/whatsapp
Fb :ย Sticker Cool – Tempah Sticker Onlineย @stickercooldotcom ๐Ÿ˜Š ig : @stickercool ๐Ÿ˜Š www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Siri 2 :ย https://stickercool.com/saiz-sticker-siri-2/

 

Sticker Nama Buku Sekolah

By | Blog | No Comments

STICKER NAMA BUKU SEKOLAH

Assalamualaikum ๐Ÿ˜Š
Jom tempah sticker nama buku sekolah dengan Sticker Cool. Lambat tempah, lambat siap ๐Ÿ˜

Minimum order :
1 set = 80 sticker
1 nama = 1 set. Tidak boleh campur nama dalam setiap set

โœ” Harga MIRRORCOAT – kertas, putih sahaja
1 set = RM10
2 set – 4 set = RM8 setiap set
5 set ke atas = RM5 setiap set
*nama ejaan jawi ada caj tambahan RM1 setiap set

โœ” Harga TRANSPARENT & PP WHITE (sama harga)
โ–ชtransparent – kalis air, macam plastik, jernih sahaja
โ–ชpp white – kalis air, nipis, macam plastik, putih sahaja
1 set = RM13
2 set – 4 set = RM11 setiap set
5 set ke atas = RM8 setiap set
*nama ejaan jawi ada caj tambahan RM1 setiap set

Postage :
Kadar tetap (jika lebih dari ini, kami akan serap)
Semenanjung Malaysia : RM 10.00
Sarawak : RM 15.00
Sabah : RM 15.00

self pick up : TIADA
COD : TIADA

โœ” Lihat gambar contoh
Saiz sticker (lebar x tinggi): 8cm x 1cm
Cetakan tulisan: warna hitam, kalis air
Saiz tulisan: Kami tentukan saiz tulisan ikut kesesuaian ruang & kepanjangan nama. Nama panjang saiz tulisan jadi kecil, nama pendek saiz tulisan besar.
Jenis tulisan: Tetap. Seperti dalam gambar.

Whatsapp +6 013 – 2000 503
Klik : www.wasap.my/60132000503
Klik : https://stickercool.com/whatsapp

Cara : Hantar nama / senarai nama dalam bentuk teks (bukan hantar gambar) ke whatsapp +6 013 2000 503 dan pastikan ejaan betul (kami akan copy paste sahaja).

Nama ejaan jawi mesti diberi dalam bentuk teks jawi (bukan ejaan rumi dan bukan hantar gambar). Tiada keyboard jawi di smartphone? Guna keyboard online di http://www.arabic-keyboard.org/ kemudian copy paste teks jawi ke whatsapp ๐Ÿ˜Š

Sila asingkan senarai nama ikut jenis sticker (jika ada) mirrorcoat, transparent dan pp white.

Antara nama rumi dan jawi tak perlu asingkan.

Contoh :

Mirrorcoat
1. NURUL IZZATI BINTI ABD LATIF – 1 set
2. ู†ูˆุฑูˆู„ ุนุฐุงุชูŠ ุจูŠู†ุชูŠ ุนุจุฏู„ ู„ุทูŠู set 1

Transparent
1. NURUL IZZATI BINTI ABD LATIF – 1 set
2. ู†ูˆุฑูˆู„ ุนุฐุงุชูŠ ุจูŠู†ุชูŠ ุนุจุฏู„ ู„ุทูŠู set 1

PP White
1. NURUL IZZATI BINTI ABD LATIF – 1 set
2. ู†ูˆุฑูˆู„ ุนุฐุงุชูŠ ุจูŠู†ุชูŠ ุนุจุฏู„ ู„ุทูŠู set 1
















๐Ÿ’ฅTips penting nak hantar design sendiri utk cetak dengan kami.๐Ÿ’ฅ

By | Blog | No Comments

Tak tahu design?
Tak nak guna design ready made kami?
Tak nak kami yg design atau ketika anda nak kami design, jadual kami padat atau sebab2 lain.?

Maka,
Dinasihatkan upah designer profesional & email kpd kami artwork yg dah ready utk print.

Jika pelanggan emailkan artwork ikut syarat ditetapkan (sila maklumkan melalui whatsapp, anda telah email kami), In Shaa Allah, mudah aje nak print sticker yg guna design anda sendiri. Dalam gambar ini antara contoh terbaik ๐Ÿ’• (beliau hantar artwork file yg betul dan menepati syarat2 yg kami senaraikan). Bukan soal cantik atau tak design pelanggan hantar, tp artwork tersebut ready utk print atau tak yg menjadi faktor penentu kami terima tempahan. โ˜บ

Jika hantar artwork tak ikut syarat, bila nak print tak boleh sebab hasil print akan pecah, kabur, strech (design tertarik berbanding skala yg pelanggan sendiri nak) dll. Tentu pelanggan tak akan gembira bila dpt sticker tak cantik. Kami buat spt ini utk kebaikan pelanggan juga.๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’• Jadi jangan berkecil hati jika design yg dihantar, kami tak dpt terima utk dicetak. Sesetengahnya kami terpaksa tolak awal2 dan tak test print pun, sbb terima file je dah tahu ada masalah. ๐Ÿ˜ข

Details syarat artwork kami senaraikan di website www.stickercool.com
Jika upah designer, tunjuk syarat tersebut sebelum deal dgn designer. Sebab jika designer anda beri anda artwork tak ikut syarat, tak dapat juga kami ambil tempahan. ๐Ÿ˜ข

So, jangan pening2 kepala lagi ya โ˜บ

Harap tips ini dapat membantu mereka yg masih kabur tak tahu nak mula dari mana. ๐Ÿ˜†๐Ÿ’• Sebarang pertanyaan,
WhatsApp +6013 2000 503
WhatsApp +6013 2000 503
WhatsApp +6013 2000 503