Category

Blog

“SAYA NAK TEMPAH STICKER GUNA DESIGN INI”

By | Blog | No Comments

Ini adalah perkongsian ilmu oleh Sticker Cool

“Saya nak tempah sticker guna design ini”. Sambil sertakan gambar yang sekali lihat dah boleh diagak diambil dari google / internet. Kadang-kadang gambar untuk dijadikan background. Kadang-kadang design dari syarikat printing atau designer lain.

Tidak semua orang tahu ‘copyright’ dan ‘hak milik’. Ada yang fikir selagi boleh download, selagi boleh screenshot, maka boleh guna. Nehi… nehi.. kita bukan nak senang di dunia aje, kita nak senang di akhirat lebih utama. Belum cerita bab resolusi gambar, redesign, trace dan lain-lain.

Gambar / design yang boleh diperolehi dari sumber internet seperti google, facebook, instagram, website dan sebagainya itu semua ada pemiliknya.

Yang boleh digunakan kebiasaannya dari supplier stock gambar atau design (sudah tentu berbayar : kena ada akaun khas baru boleh beli).

Berbeza situasi apabila pelanggan cuma tunjuk contoh-contoh untuk mezahirkan konsep design yang dia suka. Faham ke faham?

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool – Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Sticker Membantu Meningkatkan Jualan Produk Makanan

By | Blog | No Comments

Ramai sahabat-sahabat admin dan pelanggan Sticker Cool yang buat produk makanan. Alhamdulillah 😊
Admin nak share sesuatu hari ni, macam mana sticker boleh meningkatkan jualan makanan anda. Ada 3 situasi admin bawakan.

Situasi pertama. 😃
Admin pernah menghadiri majlis perkahwinan yang ada menyediakan kudapan di atas meja. Gayanya lepas kita makan nasi minyak ke, nasi hujan panas ke, apa-apa nasi kenduri tu, bolehlah kita merasa sedikit makanan sampingan yang disediakan di meja makan tu.

Admin makan sejenis ‘kerepek’ (nama kerepek sebenar dirahsiakan. eh? hehehe 😊). Subhanallah sedap betul kerepek tu. Admin pernah makan jenis yang sama tapi rasanya biasa-biasa aje tapi yang admin makan hari tu memang sedap betul!. 😋

Terasa macam nak tanya tuan rumah, tempah di mana, beli dengan siapa? tapi segan la nak tanya sebab admin tak kenal sangat tuan rumah 😅. Tapi sebab dah dijemput, admin hadir la majlis tu.

Situasi kedua. 😃
Admin tempah sejenis kuih talam (nama kuih talam sebenar dirahsiakan. eh? rahsia lagi? hehehe 😁) untuk disumbangkan ke sebuah majlis (konsep macam potluck juga lebih kurang). Admin tempah kuih talam tu sebab kuih talam tu memang sedap, kalau tak silap admin dapat nombor telefon dari group whatsapp.

Alhamdulillah, seperti dijangka memang ada peminatnya. Bersungguh-sungguh kenalan admin memuji kesedapan kuih talam tu. Admin tumpang gembira, tapi setakat tumpang je lah sebab bukan admin yang buat kuih talam tu 😁. Hehehe.. kenalan siap tanya tempah dengan siapa. Bila nak balik, admin tanya kepada kenalan nak nombor telefon pembuat kuih talam tu tak? Kalau tak silap dia kata NANTI kalau dia nak tempah, dia akan whatsapp admin untuk tanya nombor telefon itu.

❤️❤️❤️❤️❤️
Sekarang cuba kita bayangkan jika dalam ke dua-dua situasi tu, penjual-penjual meletakkan sticker di balang kerepek dan di kotak kuih talam tu. Admin rasa sesiapa yang berminat dengan mudah akan snap gambar sticker dan taraaa 😍… contact anda sebagai penjual atau pembuat makanan tu telah tersebar.

Ingat ya, sticker berperanan memberitahu pelanggan, kita yang buat makanan yang sedap itu, sticker juga berfungsi menanam ingatan atau usaha berulang-ulang supaya pelanggan ingat identiti kita sebagai penjual. Biasanya kalau pelanggan dah yakin dan minat hasil jualan kita, mereka lebih terdorong nak cuba produk yang lain yang kita buat atau jual. Dan point utama hari ni : ❤️ Sticker juga berperanan memberitahu KAWAN pelanggan kita, kitalah yang buat produk yang bagus itu. ❤️

Situasi Ketiga. 😃
Gambar sticker ini pula contoh macam mana pengusaha makanan popcorn memberitahu, “kalau anda nak tempah popcorn sebagai goodies macam pengantin ni, hubungi saya melalui contact berikut”. Macam mana nak deal dengan pelanggan (pengantin) anda, itu kena kreatif. Mungkin tawarkan sekali sticker pengantin di goodies sebagai nilai tambah berbanding popcorn tanpa sticker.

Tapi jangan susahkan diri dengan tawaran yang terlalu rumit. Contohnya design sticker pengantin yang anda tawarkan terhad dan telah ditetapkan kepada 2 atau 3 jenis sahaja untuk pengantin pilih. Atau nak lagi mudah, gunakan 1 design sticker pengantin sahaja sebagai identiti anda. Jika tidak dihadkan anda akan pening dan buang masa sebab menjadi orang tengah antara pengantin dan pembuat sticker (kami Sticker Cool la pembuat sticker tu hehehe) 😘

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool – Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #tempahsticker #rafeahshareilmu#stickercoolshareilmu

USAHA MENCAPAI CITA-CITA @ IMPIAN

By | Blog | No Comments

Hari mulia, bulan mulia ni.. admin nak share ilmu sikit. Ni min taip sendiri, ayat sendiri. Sumber pelbagai, ada yg dpt dari pergi belajar @ berguru dan dari pengalaman. Min belum berjaya tapi min tak tahu bila min akan dipanggil balik. Semoga menjadi amal jariah @ ilmu yg bermanfaat.

Jika ada cita-cita, antara yg boleh dibuat
1. Mulakan dengan doa. Jangan putus doa dan minta orang doakan terutama ibu, ayah dan orang terdekat.
2. Ulang-ulang sebut cita-cita itu walaupun hanya kpd diri sendiri.
3. Tulis cita-cita itu di kertas.
4. Bayangkan cita-cita itu telah tercapai dan bersyukur utk pencapaian yg masih dlm bayangan itu.
5. Cari maklumat dan ilmu berkaitan. Ilmu yg betul dan dari mentor @ guru yg dah melaluinya.
6. Buat. Kalau tidak bertindak, tak akan jadi.
7. Konsisten.
8. Baiki kelemahan, atasi halangan sepanjang proses atau perjalanan. Kejayaan tidak berlaku dalam sehari atau sebulan dua.
9. Sentiasa bersyukur. Jika cita-cita kewangan cthnya.. biasakan hargai sekecil² duit syiling kita. Duit jumpa tengah jalan pula adalah ‘amanah’ ye. Bukan ‘rezeki terpijak’ yg biasa orang faham. 😏
10. Sentiasa sedekah.
11. Fokus dengan apa yg dicita-citakan. Jangan semua benda nak buat.

☢️ Berhati-hati dengan apa kita cakap, fikir dan bayangkan SEHARIAN. (biasanya kita secara tak sedar kita cakap itu ini).
Ia boleh jadi doa dan boleh jadi kenyataan.☢️

Cita-cita di atas bukan hanya bermaksud cita-cita duniawi @ kewangan semata-mata.

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool – Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

 

Penggunaan Logo Halal Di Sticker

By | Blog | No Comments

Perniagaan Sticker Cool berada di Malaysia. Majoriti pelanggan kami tentulah dari Malaysia, tapi ada juga pelanggan dari Singapura dan Brunei.

Di Brunei pun, penggunaan logo halal tidak sewenang-wenangnya. Pelanggan Sticker Cool dari Malaysia yang nak letak logo halal, kami biasanya ingatkan (bukan mandatori mesti ingatkan) kalau memang ada sijil halal jakim boleh la letak. Manakala logo bukan jakim pula memang tak dibenarkan oleh pihak berkenaan. Ini cuma nasihat peribadi.

Sebagai pengusaha makanan contohnya, kena tahu selok belok perniagaan juga, tak boleh langgar semua. Kalau kena tindakan, kami memang tak terlibat.

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool – Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

AKAUN PERNIAGAAN / AKAUN SEMASA (current account) / AKAUN SYARIKAT

By | Blog | No Comments

Salah satu sebab kena buka akaun perniagaan di bank (akaun semasa / syarikat) adalah untuk membina profil kewangan yg baik.

Akaun yg cantik iaitu ada transaksi wang masuk yg kerap akan memudahkan pemilik perniagaan mendapat keyakinan pihak bank untuk membuat pinjaman perniagaan.

Memulakan perniagaan dengan modal apa yang ada di tangan. Elak meminjam kerana risiko perniagaan tidak berjaya dalam tempoh 3 hingga 5 tahun pertama adalah besar. Namun untuk mengembangkan perniagaan kita perlu membuat pinjaman atau memiliki jaminan mampu membayar komitmen pemilikan, pembelian atau sewaan alatan mesin.

Jika sekarang masih menggunakan akaun peribadi untuk menerima bayaran daripada pelanggan, tak mengapa. Tapi mesti usahakan untuk membuka akaun perniagaan.

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool – Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Tips Sticker : Sticker Produk / Product

By | Blog | No Comments

Sticker produk mempengaruhi keputusan pembeli. Pembeli beli makanan di gerai tepi jalan, tiada sticker pun mereka beli. mereka nampak siapa yang buat, mereka yakin maka mereka beli. Tetapi jika diri sendiri (pengeluar) tidak dapat bersama-sama produk untuk memberi keyakinan kepada pembeli, produk makanan itu perlu dilekatkan sticker untuk meyakinkan pembeli. Biasanya pembeli akan teragak-agak untuk memilih produk makanan tanpa sebarang label jika mereka tidak nampak siapa yang membuat produk makanan tersebut. cth produk makanan yg diletakkan di peti sejuk kedai runcit.

Dengan adanya sticker, sekurang-kurangnya pelanggan tahu nama produk, siapa yg mengeluarkan, bagaimana untuk menghubungi pengeluar jika sakit perut dan juga jika terlampau sedap. Adalah bonus jika sticker tersebut ada senarai bahan yg digunakan. ada pembeli yang terpaksa teliti kerana alergi makanan. Meletakkan makanan di premis yang ternama lebih ketat syarat stickernya. Sehingga ada premis yg meletakkan syarat perlu ada barkod. Merupakan satu kerugian kepada pengeluar / penjual apabila pembeli mendapati produk makanan yang dibeli sangat sedap tetapi pembeli tidak dapat mengulang beli kerana tidak tahu siapa / bagaimana utk menghubungi pengeluar / penjual.

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool – Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker